Mii de pacienți români sunt privați de accesul la tratamente esențiale din cauza întârzierilor de până la doi ani în includerea medicamentelor generice și biosimilare în lista de medicamente compensate, avertizează Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Deși aceste medicamente tratează peste 70% dintre pacienți și 90% dintre ele costă sub 50 de lei, birocrația excesivă și contractele de tip cost-volum mențin monopolul tratamentelor inovative chiar și după expirarea brevetului.
„Este o pierdere dublă: pacienții nu au acces la medicamente, iar statul pierde zeci de milioane de lei”, atrage atenția Daniel Bran, președintele APMGR. Un exemplu concret: întârzierea compensării pentru o singură moleculă poate genera o pierdere estimată la 27 de milioane de lei pentru bugetul de sănătate în doar doi ani.
În spitale, situația este și mai absurdă: medicamentele generice câștigă licitații, dar nu pot fi eliberate din cauza simbolului „Ω” care limitează rambursarea.
Printre măsurile urgente propuse de APMGR se numără:
APMGR face apel la autorități pentru soluționarea rapidă a acestui blocaj care afectează grav accesul la tratamente accesibile și sustenabilitatea sistemului farmaceutic românesc.
FOTO: Shutterstock