Tratamente moderne pentru tulburări de ritm și de conducere

Din fericire, există metode moderne de tratament, minim invazive, care permit gestionarea cu succes a acestor afecțiuni cardiovasculare.
  • Publicat:
Tratamente moderne pentru tulburări de ritm și de conducere
Tratamente moderne pentru tulburări de ritm și de conducere

Tulburările de ritm cardiac și de conducere pot duce la complicații severe în lipsa tratamentului corect. Din fericire, există metode moderne de tratament, minim invazive, care permit gestionarea cu succes a acestor afecțiuni cardiovasculare.

Pentru obținerea celor mai bune rezultate, pacienții care se confruntă cu aritmii sau cu tulburări de conducere precum bloc de ramură trebuie să se adreseze pentru diagnostic și tratament unor centre medicale specializate, unde pot să beneficieze de cele mai bune servicii medicale.

În urma consultației de specialitate și a investigațiilor recomandate de medicul cardiolog, este stabilit diagnosticul, iar tratamentul poate fi medicamentos sau intervențional. În funcție de afecțiunea identificată și de severitatea simptomatologiei, inclusiv de riscul de complicații existent, medicul poate recomanda tratament minim invaziv, printr-o procedură de aritmologie intervențională. Tratamentul poate include, în funcție de indicația stabilită, ablație cardiacă sau implantarea unor dispozitive intracardiace – stimulator sau defibrilator cardiac.

Ablația implică introducerea unor catetere printr-un vas de sânge și deplasarea acestora până la nivelul inimii, unde țesutul cardiac responsabil de producerea tulburărilor de ritm este îndepărtat prin folosirea unor curenți de radiofrecvență. Printre aritmiile care pot fi tratate prin această metodă se numără tahicardia atrială sau ventriculară, fibrilația atrială, fluterul atrial și sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW).

Atunci când este recomandat tratament de resincronizare cardiacă prin dispozitive intracardiace, aparatele sunt implantate sub piele, în apropierea inimii, pentru a regla funcția electrică a cordului, prin aplicarea unor mici șocuri electrice în momentul în care detectează o tulburare de ritm sau de conducere. Dispozitivul este montat printr-o procedură minim invazivă de cardiologie intervențională și, în funcție de tipul de aritmie care necesită tratament, aparatul poate fi un stimulator cardiac, indicat în caz de bradicardie, adică de ritm cardiac prea scăzut, sau poate fi un defibrilator cardiac, care normalizează ritmul inimii în cazul tahicardiei.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu tulburări de ritm și de conducere au acces la metode moderne de tratament, inclusiv prin proceduri de aritmologie intervențională. Intervențiile sunt realizate în cele mai bune condiții în Laboratorul de Electrofiziologie și Dispozitive Implantabile, cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație. Printre procedurile efectuate cu succes la Spitalul Clinic SANADOR de o echipă medicală foarte experimentată se numără ablația cardiacă, implantările de dispozitive intracardiace – stimulatoare, defibrilatoare cardiace și sisteme loop-recorder pentru monitorizare cardiacă – și studiile de electrofiziologie, pentru diagnosticul avansat al aritmiilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
OSZAR »