Dr. Liviu Ojoga, șeful Secției de Ortopedie și Traumatologie, Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre durerea de umăr, de ce apare, dar și în ce situații este nevoie de un diagnostic diferențial.
„Durerile de umăr pot fi cauzate de o mulțime de factori. Pot să fie factori care țin de cartilaj și anume uzura cartilajului, artrozele, cavității articulare, pot să fie factori care țin de instabilitatea acestei articulații, pentru că umărul e articulația cu cea mai mare mobilitate, dar totul vine la pachet și cu o mai mare instabilitate. Și atunci știm cu toții că luxațiile de umăr sunt o parte importantă a luxațiilor care se produc la nivelul articulațiilor umane. Pot să fie factori care țin de traumatisme”, ne-a explicat Dr. Liviu Ojoga.
Întrebat în ce situații este necesar un diagnostic diferențial și cum se poate stabili dacă durerea de umăr este legată de o altă afecțiune, Dr. Liviu Ojoga, șeful Secției de Ortopedie și Traumatologie, Spitalul Clinic SANADOR, a spus că „Una dintre patologiile cunoscute care pot să dea dureri de umăr este patologia coloanei cervicale. Și tot așa există teste specifice plus că în general ne interesează dacă durerea este strict la nivelul umărului, dacă îi radiază pe membru superior, dacă ajunge la nivelul degetelor dacă se însoțește de slăbiciune musculară, de parestezii la nivelul extremității distale a brațului și atunci suspicionăm o patologie de tip hernie de disc cervicală. Pot să existe de asemenea patologii care țin de plămân, care pot să dea dureri la nivelul umărului și se pot confunda cu patologii ale umărului, tumori care pot să mimeze o patologie dureroasă”.