Apendicită acută este o afecțiune care apare frecvent la persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani și este una dintre cele mai întâlnite urgențe chirurgical în pediatrie, deși poate apărea la orice vârstă, cunoscându-se și cazuri în care s-a manifestat la vârste înaintate. Mai multe informații despre acest subiect ne-a oferit Dr. Răzvan Stavri, medic primar chirurgie generală, Spitalul Clinic SANADOR.
„Apendicită acută este o inflamație a apendicelui care cel mai frecvent apare datorită blocării bazei acestuia printr-un coprolit, adică materii fecale întărite împiedicându-i evacuarea și astfel acesta se suprainfectează”, a spus Dr. Răzvan Stavri.
„În primul rând durerea. Durerea este, să zicem așa, simptomul cardinal în apendicită acută. Ea are un debut de cele mai multe ori insidios, lent. Tipic apare periombilical sau chiar în abdomenul superior și aceasta migrează în următoarele ore sau zile de la debut către cadranul inferior drept al abdomenului, unde rămâne și se intensifică progresiv. În afară de durere, un simptom foarte important este greața și inapetența acesteia.
Pot să lipsească câteodată la pacienții foarte gurmanzi, însă ele se întâlnesc într-o proporție foarte mare. De asemenea, tulburările de tranzit, diareea sau constipația, febra, febra pare destul de târziu în momentul în care apar complicațiile apendicitei acute”, Dr. Răzvan Stavri, medic primar chirurgie generală, Spitalul Clinic SANADOR.