De ce nu e bine să arunci părul în vasul de toaletă. Ce trebuie să faci cu el, de fapt

  • Publicat:
De ce nu e bine să arunci părul în vasul de toaletă. Ce trebuie să faci cu el, de fapt

Fie că e vorba de fire căzute în timpul dușului sau de părul strâns după o tunsoare acasă, tentația e mare: „Hai că-l arunc în WC, dispare imediat!” Greșeală! Iată de ce NU e o idee bună și ce poți face în schimb.

De ce NU trebuie să arunci părul în vasul de toaletă. Ce să faci cu el

Nu este bine să arunci părul în vasul de toaletă din mai multe motive practice și ecologice:

De ce NU e bine:

1.  Poate cauza înfundarea țevilor

Părul nu se dizolvă în apă. Se poate acumula în țevi, formând blocaje împreună cu săpun, grăsimi și alte reziduuri. Acest lucru duce la înfundarea sistemului de canalizare.

2.  Dăunează sistemelor de canalizare și stațiilor de epurare

Chiar dacă trece de instalația ta, părul ajunge la stațiile de epurare unde este greu de filtrat, afectând eficiența proceselor de curățare a apei.

3. Poluează mediul

Dacă ajunge în natură prin canale necorespunzătoare, părul contribuie la poluare, în special în apele curgătoare sau în mare.

Ce trebuie să faci cu părul:

1. Aruncă-l la gunoiul menajer

Este cea mai simplă și sigură metodă. Adună-l și pune-l într-un șervețel sau o pungă mică, apoi la coșul de gunoi.

2. Compost (opțional)

Dacă ai un compost acasă și părul este natural (fără tratamente chimice), îl poți pune acolo. Se descompune greu, dar contribuie la materie organică.

3. Proiecte speciale de reciclare

În unele locuri există programe care colectează părul pentru:

  • confecționarea de peruci (dacă e păr lung și curat),

  • folosirea în absorbirea petrolului la dezastre ecologice (prin organizații ca Matter of Trust).

Părul aruncat în toaletă creează probleme majore în rețelele de canalizare, avertizează specialiștii

Tot mai multe intervenții ale echipelor de întreținere a canalizărilor sunt cauzate de acumulări de păr în rețelele de scurgere, avertizează operatorii de apă și canal din mai multe orașe din România.

Reprezentanții societăților de apă atrag atenția că părul uman, odată aruncat în vasul de toaletă, nu se dizolvă în apă și contribuie semnificativ la înfundarea conductelor. „Este un material fibros, greu de descompus, care se aglomerează rapid împreună cu resturi de săpun sau grăsimi, formând dopuri greu de eliminat”, explică un specialist de la Apa Nova.

Pe lângă problemele tehnice și costurile ridicate pentru intervenții, părul evacuat în rețelele de canalizare ajunge adesea în stațiile de epurare, unde îngreunează procesul de filtrare a apei. În unele cazuri, fragmentele pot ajunge în râuri sau în mare, contribuind la poluarea mediului.

Cetățenii sunt îndemnați să arunce părul căzut în coșul de gunoi menajer și nu în toaletă. În gospodăriile cu compost propriu, părul natural, netratat chimic, poate fi descompus lent și folosit ca îngrășământ organic.

Specialiștii fac apel la responsabilitate: „Pare un gest minor, dar repetat zilnic în mii de locuințe, are efecte serioase asupra infrastructurii urbane și a mediului”.

Superstiții românești despre păr: De ce nu trebuie aruncat la întâmplare

În tradiția populară românească, părul are o încărcătură simbolică puternică: este considerat o parte esențială a ființei, purtătoare de energie vitală și legătură între trup și suflet. Din acest motiv, nu se aruncă la voia întâmplării, cu atât mai puțin în locuri „necurate”, cum e considerat vasul de toaletă.

Potrivit superstițiilor, aruncatul părului la gunoi sau în toaletă aduce ghinion, iar uneori se spune că:

  • Cine îți găsește părul te poate vrăji sau fermeca – de aceea, părul trebuie distrus în mod ritualic.
  • Arsul părului este văzut ca o metodă sigură de „închidere a cercului” – părul dispare în fum, iar odată cu el, orice influență negativă.
  •  Aruncatul părului în vânt e o practică veche – se spunea că, astfel, dorințele tale pot fi purtate „în lume” sau trimise către spiritele bune.
  • Îngropatul părului în pământ are legătură cu ideea de întoarcere la natură. Se considera că astfel rupi orice legătură magică și protejezi sufletul de influențe malefice.

În unele zone din Moldova sau Maramureș, femeile strângeau părul căzut și îl ardeau odată pe an sau îl puneau în sobă, crezând că, dacă îl aruncă în altă parte, le va „pierde norocul în dragoste”.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
OSZAR »